Sølvkræ æder museumsudstilling

skægget sølvkræ

Den seneste uge har vi fået mange henvendelser fra fortvivlede boligejere, boliglejere og boligforeninger, der har kæmpe problemer med sølvfisk (sølvkræ) og skægget sølvkræ. Specielt skægget sølvkræ er svære at slippe af med, da de bevæger sig markant mere rundt end de almindelige sølvfisk, de fleste kender. Normalt er insekter som sølvfisk harmløse, men naturligvis ulækkert at finde i sine møbler, sit tøj og fødevarer. De kan dog også være et terroriserende skadedyr med store konsekvenser – de kan ødelægge alt fra vigtige dokumenter og frimærkesamlinger til udstillet effekter på museum.

Museum angrebet af sølvkræ

Vi er netop blevet kontaktet af et museum nord for København, der har gigantiske problemer med sølvfisk og skægget sølvkræ. Insekterne æder ganske enkelt museets bøger, billeder og dokumenter, hvilket naturligvis er en katastrofe for et museum. Sølvkræ har en speciel smag, da de også kan spise tapet og tapetklister – dog højst sandsynligt mest fordi de kan leve af de skimmel- og mugsvampe, de finder. Der er en god grund til, at sølvkræ tilhører gruppen af urinsekter. Arten med det latinske navn Lepisma saccharina har eksisteret i over 300 millioner år, og kan leve op til et år uden føde.

Slip af med sølvkræ i boligen

Sølvfisk lever blandt andet af brødkrummer, sukker, mel og sæberester, og de trives i et fugtigt miljø. Vil du slippe af med sølvfisk i boligen er følgende vigtigt:

1) Luft ud flere gange om dagen med gennemtræk, så fugtigheden nedbringes.
2) Støvsug og hold boligen ren – specielt i revner og sprækker.
3) Vask ikke gulvet for tit, da det øger fugtigheden.
4) Køb eventuelt en affugter.

Det er naturligvis svært at holde revner og sprækker totalt rene, det er grunden til, at mange ønsker professionel hjælp fra et skadedyrfirma, der sprøjter de vigtige steder i boligen mod kravlende insekter, naturligvis med et insektmiddel mod skadedyr i boligen, som er godkendt af Miljøstyrelsen.

Skægget sølvkræ er væsentlig sværere at komme af med end de almindelige sølvfisk – de formerer og spreder sig lynhurtigt. Derudover trives de både i fugtige miljøer og tørre og varme miljøer, og så er de gode til at gemme sig.

Har du brug for hjælp til bekæmpelse af sølvkræ, så kontakt Skadedyrservie Nordkysten på 24499789.

Sølvkræføde til 2,8 milliarder kroner

Forestil dig i øvrig panikken, hvis sølvfisk begyndte at spise af maleriet “Salvator Mundi” (Verdens Frelser). Maleriet blev angiveligt malet af Leonardo da Vinci omkring år 1500 og solgt på auktion i 2017 for 450 millioner dollars, svarende til omkring 2,8 milliarder danske kroner.

Skriv et svar