væggelus

Fik du væggelus med hjem fra ferien?

væggelus

Væggelus i de danske hjem bliver et større og større problem .

Mange familier er hjemme fra en dejlig efterårsferie, men med hjem som skjulte passagerer, er der flere uheldige feriegæster, der har fået blodsugende væggelus (Cimex lectularius) i boligen.

Typisk har de rejsende fået væggelus med hjem i kufferten eller det snavset vasketøj. Men det kan dog også skyldes, at de har været på loppemarked og gjort et godt fund, dog med væggelus.

Umiddelbart er væggelus ikke smittespredere. De færreste vil dog have dem med i seng. Nogle mennesker bliver ikke angrebet af væggelus, men omkring 90% angribes med væggelusebid og får gener som, røde pletter, hævelse, svie og kraftig kløe. Hvorfor nogle bliver angrebet, og andre ikke gør, svæver i det uvisse, men det ses ofte, at den ene partner i dobbeltsengen ikke bliver bidt, mens den anden lider kraftigt.

Hvor gemmer væggelus sig?

Det er i langt de fleste tilfælde i soveværelset, at mennesker bliver angrebet af væggelus. Det skyldes at de blodsugende tæger kommer frem om natten for at spise dit blod, og meget belejligt for væggelusene, så ligger du forsvarsløs i din seng og sover. Væggelus elsker også dit beskidte tøj. Tøjet lugter af mennesker, og mennesker betyder mad i form af menneskeblod. Ifølge en artikel udgivet i Scientific Reports, viser et studie, af væggelus har en meget veludviklet lugtesans. Typisk gemmer væggelusene sig:

  • I senge, madrasser og sengetøj
  • Bag lister, paneler og løst tapet
  • Bag på billeder og skabe
  • I revner og sprækker
  • Ved gennemføringer af rød og kabler

Hvordan bekæmpes væggelus?

Det er vigtigt, at sengetøj, dyner og puder vaskes samt at seng, madrasser og hele det angrebede rum støvsuges grundigt. Specielt under sengen, og ved lister og paneler. Som alternativ og supplement til at vaske alt, kan man også komme tingene i fryseren i minimum 48 timer.

Det er de færreste, der kommer væggelusene til livs uden at sprøjte med et middel mod kravlende og flyvende, og de fleste ender med at kontakte et skadedyrfirma for effektiv bekæmpelse af væggelusene.

Det er vigtigt at få brudt væggelusenes livcyklus, og derfor anbefaler de fleste skadedyrfirmaer, at der behandles to til tre gange med omkring ti dages mellemrum.

Ring til os på 3060 5657 – vi dækker hele Nordsjælland og Storkøbenhavn.

Skriv et svar