Mystisk krible-krable lyd var harmløs oldenborre!

Som skadedyrfirma får vi mange forskellige henvendelser fra personer, der hører en lyd i deres hus eller sommerhus. En lyd som de ikke rigtigt kan sætte ord på, men som de frygter er et skadedyr. Det kan være en svag lyd som en lille puslen fra en mus, eller høj larm fra en mår, der tæsker rundt oppe på loftet.

I sidste uge fik vi en henvendelse fra en boligejer i Holte, der på badeværelset kunne høre en svag krible-krable lyd fra ventilationen. De var bange for, at det var mus eller endnu værre rotter. Da de ikke selv havde mod på at undersøge årsagen til lyden, sendte vi en skadedyrteknikker afsted til Holte. Da vi kom, var der selvfølgelig ingen lyd, men vi skruede risten til ventilationen af, og ned dumbede der en kæmpe stor oldenborre. Efter en god gang støvsugning af ventilationen blev risten sat på plads, og oldenborren blev pænt henvist til et andet sted.

Oldenborre normalt ikke et problem for boligejere

Oldenborren er en slægt af biller i familien Scarabaeidae, en pæn stor familie med omkring 30.000 arter. Oldenborren lever det meste af sit liv under jorden som larve 3 år nede i jorden, inden den kommer frem som bille, normalt i maj måned. Den er ikke længere et typisk skadedyr i Danmark, men tilbage i 1800-tallet var oldenborren en regulær landeplage. De voksne biller kunne afløve hele skove og plantager, og larverne var så talrige, at de kunne ødelægge store arealer af afgrøder. I nogle planteskoler kunne man nemt trække træer og buske op af jorden, fordi larverne havde ædt alle rødderne.

Har du problemer med skadedyr, så kontakt Skadedyrservice Nordkysten på 3060 5657.

Er du til en skrækhistorie, så læs En gammel naturhistorie om oldenborren – landbrugets skræk! Er du interesseret i natur og friluftsliv, så tjek naturguide.dk

Skriv et svar