Mus var flagermus!
Mus var flagermus – og det er både godt og dårligt!
Skadedyrservice Nordkysten var i sidste uge kaldt ud til, et iøvrigt fantastisk dejligt sommerhus, i Tisvildeleje. Ejeren var træt af lyde og ikke mindst en voldsom mængde ekskrementer fra mus. Det viste sig dog at være flagermus og ikke mus, hvilket er både godt og dårligt.
Det gode ved, at det er flagermus er, at de ikke gnaver og ødelægger isolering, træværk og ledninger som mus – til gengæld er flagermus totalt fredet i Danmark. Det er ulovligt at slå flagermus ihjel eller at ødelægge dens yngle- eller rasteområder, og det betyder, at ejeren af sommerhuset bliver nødt til at finde sig i flagermusene og svineriet ned af gavlen, markisen og terrassen et stykke tid endnu.
Flagermus skal sluses ud
Da flagermusene sviner ekstremt meget i det her tilfælde, er det dog lovligt at få dem til at flytte. Den anbefalede metode virker på den måde, at flagermusene kan flyve ud fra kolonien, men hindres i at komme ind igen, således at de må finde sig et andet opholdssted. Det gøres sidst i august/først i september, når ungerne er store nok til at flyve, og skal med ud om aftenen. Der monteres en sluse, hvor de flyver ud og ind, i form af et plastikrør, som flagermusene kan flyve/dumpe ud af. Flagermus har små klør, og de kan ikke finde ud af at flyve eller kravle ind igen, da røret vender nedad, og iøvrigt er glat indvendigt. Efter omkring 10 dage, når man er sikker på, at alle flagermus er væk, skal sluserne fjernes og åbningen forsegles.
Det er vigtigt, at alle andre sprækker i taget og gavlen findes og lukkes, ellers vil flagermusene blot flyve ind ’i deres hus’ et andet sted. Dog er det vigtigt, at man samtidig sørger for tilstrækkelig ventilation på loftet, f.eks. ved at lukke hullerne med trådnet.
Tag ikke fejl af flagermusene – de flytter ikke frivilligt, og de kan blive op til 20-30 år.
Flagermus er ikke farlige
Flagermus smitter ikke med salmonella og campylobacter, som mus og rotter gør. Ifølge Naturstyrelsen har man ikke fundet overførsel af sygdomme fra flagermus i danske huse. Men især sydflagermus kan i mange lande, bl.a. Danmark være inficeret med et specielt rabiesvirus kaldet European Bat Lyssavirus (EBL), som kan smitte til andre pattedyr inklusive mennesket og give anledning til symptomer på rabies (hundegalskab).
Ubehandlet er rabies en livstruende sygdom, men det er yderst sjældent eller aldrig, at flagermusene smitter mennesker og dyr. Sygdommen smitter nemlig kun ved bid, og heldigvis synes smittede flagermus ikke at blive aggressive. Det er derfor nemt at undgå at blive bidt, men man skal aldrig tage en flagermus op uden brug af kraftige handsker. Skulle man blive bidt, skal man vaske såret med sæbe og straks søge læge, så man kan blive vaccineret. Endvidere skal man gemme flagermusen og kontakte en dyrlæge, så dyret kan indsendes til Statens Veterinære Institut for Virusforskning til undersøgelse for tilstedeværelsen af rabiesvirus. Der er i Danmark ikke konstateret kliniske symptomer hos mennesker som følge af tæt kontakt med rabiesinficerede flagermus.