Husmår på loftet!
Hører du larm på loftet i de tidlige morgentimer og sene aftentimer, så er det sikkert en husmår, som er flyttet ind, og her i det tidlige forår får måren hvalpe.
Pas på med husmår på loftet
Husmåren ser sød ud, men tag ikke fejl, den er et rovdyr, der er nataktiv, hvor den går på jagt efter føde i form af fugle, fugleæg, smågnavere eller måske endda en hare eller et pindsvin. Og møder måren din huskat, så går den ikke ad vejen for en slåskamp, en kamp måren vinder.
Har du fået en mår på loftet, er det vigtigt, at den bliver fordrevet hurtigst muligt. Husmåren laver skader på isoleringen, som kan blive dyr at reparere og gnaver den i kabler, kan det føre til brandfare. Den efterladenskaber lugter grimt, og måres madrester fra fugle og anden føde samt eventuelle døde hvalpe danner grobund for ulækre klanner, altså biller.
Tegn på husmår
De typiske tegn på, at du har en husmår er:
- Larm fra loftet, væsentlig højere larm end en mus eller rotte laver. Det lyder som om, at måren suser rundt og har en fest på loftet. Du hører den mest i de sene aftentimer eller tidligt om morgenen.
- Bide- eller ridsemærker på kabler, træ eller isolering indikerer også et mårbesøg.
- Mårens efterladenskaber er ’knoldede’ på grund af rester fra dens mad. ekskrementerne er omkring 6-10 cm lange og 1-2 cm tykke. Både mårens urin og afføring stinker skrækkeligt, så en massiv stank på loftet er tegn på mår.
- Fuglefjer i haven eller fjer i indgangshullet, hvor måren kommer ind på loftet.
- Fodsporene er anderledes end fra en kat eller hund. Der er aftryk fra kløer og fodsporet er aflangt
Sådan hjælper vi dig af med husmåren
Der er flere husråd om, hvordan du slipper af med måren. For eksempel ved at have blinkende lys på loftet eller spille højt musik. Husmåren er dog ikke lige til at slippe af med, da den hurtigt venner sig til omgivelserne.
Hos Skadedyrservice Nordkysten forsøger vi at finde ud af, hvor måren kommer ind, og lukker af for indgangen, når vi er sikre på, at måren ikke er inde på loftet. Derudover sprøjter vi med et ’gå-væk-mår’middel’, en lugt som måren ikke bryder sig om. Endelig prøver vi at fange måren i en mårfælde.
De fleste husejere vælger at få professionel hjælp til at få husmåren væk, men vil du selv forsøge, så er det vigtigt, at du sikrer dig, at der ikke er hvalpe inde på loftet. Dels er det dyrplageri, at lade mårhvalpene sulte ihjel, og dels kan der gå biller i de døde unger, og så står du med et nyt problem, nemlig klannere i huset. Husmåren parrer sig i juli/august og føder sit kuld på 3-4 hvalpe i slutningen af marts/starten af april.
Der reduceres årligt i bestanden af husmår. Udover ræven, er husmåren det eneste rovdyr, hvor der er fastsat jagttid. Den normale jagttid er fra 01.10 – 31.01, men der kan være lokale regler.
Har du problemer med en mår på loftet og har behov for hjælp, så kontakt os på 30 60 56 57.