Bi eller hveps – sådan ser du forskel!

hvepsebo fjernes i Nordsjælland

Det er højsæson for hvepse, der skaber problemer for mange mennesker – specielt for allergikere, hvor et hvepsestik kan være livstruende.

Mange kan dog ikke se forskel på hvepse og bier. Når vi bliver kontaktet for at rykke ud til at fjerne et hvepsebo, spørger vi altid ‘er det hvepse eller bier?’ Og det gør vi, fordi vi gerne vil passe på bierne. Desværrer falder bestanden af bier år for år, og bierne har vi brug for, da de sikrer at blomster og planter bestøves. Honningbier og planter har et fint indbyrdes forhold – bier får pollen og nektar fra blomster, som til gengæld bestøves af bierne.

Sådan ser du forskel på bier og hvepse

Den helt store forskel i udseende er, at bien har hår og er buttet, og nærmest nuttet. Den er lodden og har en afrundet bagkrop, striberne er svagt brune og gule.

Hvepsen, også kaldes almindelig gedehams, har en tynd, aflang og glat krop uden hår. Den har den berømte hvepsetalje og bagkroppen er spids. Striberne er markante sort-gule.

Sådan ser en hveps ud

hveps

Sådan ser bi ud

forskel på bi og hveps

Har du problemer med hvepse, så til os på 30605657 eller send en mail på kontakt@skadedyrservice.dk. Vi kommer som regel samme dag og kører i hele Nordsjælland.

Hvad gør du, hvis du bliver stukket?

Normalt gør et hvepsestik blot naller og giver lidt kløe. Giver et bi- eller hvepsestik dig betændelse, feber eller bliver du stukket i mund eller svælg, så skal du søge læge. I meget sjældne tilfælde ved f.eks. choklignende tilstand kan bistik og hvepsestik være livsfarlige, og så skal du straks ringe 112.

Har du kendt allergi over for bi- og hvepsestik, skal du straks tage en tablet med antihistamin og være klar til give dig selv en indsprøjtning med adrenalin.

Skriv et svar